ECOPREFAB is uw houtskeletbouw aannemer regio West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Lees hier onze houtskeletbouwgids!
ECOPREFAB is uw houtskeletbouw aannemer regio West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Lees hier onze houtskeletbouwgids!
Snelle bouwmethode ongeacht de situatie. Uw woning kan al binnen een week wind- en waterdicht worden gebouwd.
Hoge isolatiewaarden mogelijk.
Erg flexibel zowel naar architecturaal ontwerp (grote overspanningen mogelijk) als naar latere aanpassingen. Uitbreidingen zijn heel eenvoudig : door het beperkte gewicht en de demontabele binnenwanden kunnen eindeloze mogelijkheden worden gecreëerd.
De doorlooptijd (= opeenvolging van de werken) wordt aanzienlijk verkort omdat er geen water nodig is om te kunnen bouwen en er dus ook geen uitdroogtijd is (in tegenstelling tot klassiek metselwerk, bepleistering, etc).
Houtskeletbouw leent zich perfect tot aansluiting op bestaande constructies omwille van de flexibiliteit van het systeem.
De plaatsing van de technieken gebeurt zeer vlot doordat de nutsleidingen makkelijk en vlug te plaatsen zijn in een leidingsspouw. Er zijn geen kap- en schijfwerken nodig! Dit kan uw afwerkingskosten aanzienlijk reduceren!
Interessant voor zelfbouwers: u kan, indien gewenst, zelf de afwerkingsplaten aan de andere binnenzijde plaatsen (één zijde reeds prefab gemonteerd).
Duurzaam bouwen! Naast circulair (wij werken enkel met PEFC gelabeld hout) is houtskeletbouw ook in andere aspecten duurzaam. Zo vangen bomen CO2 op uit de atmosfeer, stoot de productie minder CO2 uit dan traditionele bouw en is het energieverbruik een stuk lager. Er is ook amper bouwafval omwille van de mogelijkheid om op maat te bouwen.
Lange levensduur! Wat overigens ook vaak wordt gedacht, is dat hout een minder lange levensduur heeft dan andere materialen. Dit is echter niet het geval. Het Nederlandse NIBE heeft aangetoond dat houtskeletbouw een levensduur heeft van minimaal 75 jaar, dit is vergelijkbaar met een traditionele bouw. Inmiddels is meer dan 1 op de 10 woningen in België al in een houtbouwconstructie uitgevoerd.
Droog bouwen! Houtskeletbouw bespaart niet alleen op uitstoot van broeikasgassen, maar ook op de verspilling van water.
Een voordeel van droog bouwen is dat er een aanzienlijk kortere doorloopperiode is. Hierbij in gedachte houdend dat er bij een traditioneel huis gemiddeld tussen de 5.000 en 6.000 liter water bij opbouw wordt verbruikt.
Wij hebben zelf de test gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat wij slechts 10 a 25% van bovenvermelde hoeveelheid water nodig hebben. Indien de materialen zich ertoe lenen kan dit percentage zelfs nog lager zijn. Dit heeft uiteraard zeer gunstige effecten op de wachttijd van uw woning.
Een ander voordeel van droog bouwen is dat je minder afhankelijk bent van de weersomstandigheden. Vorst, regen, wind, hitte, etc hebben geen invloed op de kwaliteit en de mogelijkheid om het houtskelet te kunnen plaatsen.
Goed isolerend! Dankzij het materiaal weet u nu al dat houtbouw beter isolerend is dan een traditionele bouw. U kunt daarbij ook erg hoge isolatiewaarden en comfort behalen. De isolatie zit daarbij in/tussen de houten elementen opgenomen. Hierdoor zijn wanden een stuk minder breed dan bij traditionele bouw.
Ook nemen wanden bij traditionele bouw meer warmte op. De muren worden dus eerst opgewarmd wanneer u een ruimte op wilt warmen. Dit probleem hebt u bij houtskeletbouw niet.
Brandveilig! Brandveiligheid is één van de grote voordelen van houtskeletbouw. Hoewel het vreemd lijkt dat hout niet goed brandt, is het toch veiliger en voorspelbaarder dan staal of beton.
De inbrandsnelheid van hout is bijna recht evenredig met de dichtheid van het hout. Het brandgedrag is dus erg voorspelbaar. Indien je weet hoe snel hout inbrandt, kun je makkelijk berekenen hoe lang hout zijn draagkracht behoudt. Hout brandt van buiten naar binnen. Daardoor is de draagkracht van houtconstructies langer gewaarborgd. Het verkolen van het hout zal voor een isolatielaag zorgen waardoor het inbranden van het hout trager gaat.
Indien u dit combineert met brandvertragende materialen zoals wij die standaard plaatsen (bv gipsvezelplaten, brandwerende isolatie) is uw houtskeletbouwwoning optimaal beschermd en in regel met alle wettelijke normen en aanbevelingen.
Wij hebben ondertussen meer dan 35 jaar ervaring in het vak en veel nadelen over het principe van prefab houtskeletbouw zijn er niet.
Wat wij u kunnen meegeven is dat het erg belangrijk is dat uw houtskeletbouw goed wordt uitgevoerd. Een ontwerp dat van in begin- tot eindfase rekening houdt met de eigenschappen van een houtskelet zal het eindresultaat enkel ten goede komen.
Onzorgvuldige plaatsing van materialen zoals bv het dampscherm, verkeerd berekende dampdiffusieweerstand, luchtdichtheid, en het creëren van koudebruggen kunnen nefast zijn voor uw woning.
Werk dus steeds met een professionele aannemer die weet wat voor uw project de beste aanpak is.